Σαλάτα Μαραθόπολη με σταμναγκάθι και θαλασσινά

 
Μπορεί το σταμναγκάθι να είναι συνδεδεμένο με την Κρήτη, πόσοι όμως ξέραμε ότι σταμναγκάθι υπήρχε πριν πολλές δεκαετίες και στη Μεσσηνία; Βραχόφανα το έλεγαν στη Μάνη, χόρτο ή ραδίκι της θάλασσας στην Πύλο στην περιοχή του Κάστρου. Η άγνοια όμως για το τι ακριβώς είναι, οδήγησε στο ξερίζωμα. Χρόνια μετά ο επιχειρηματίας Γιώργος Πάλλας και η εταιρεία Cretan Gaia φέρνουν και πάλι το σταμναγκάθι στη Μεσσηνία.

Ηδη στους πρόποδες του Ταϋγέτου πάνω από τα Γιαννιτσάνικα βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη οργανωμένη καλλιέργεια σταμναγκαθιού στη Μεσσηνία σε έκταση 2,5 στρεμμάτων. Η μονάδα της Cretan Gaia στην Κρήτη παράγει περίπου 2 τόνους ημερησίως, καθιστώντας έτσι την εταιρεία ως το μεγαλύτερο παραγωγό σταμναγκαθιού στην Ελλάδα. Σε ετήσια βάση παράγει γύρω στους 500 τόνους, όταν η ετήσια ζήτηση στην Ελλάδα ανέρχεται σε 2.000 τόνους. Ανάλογης δυναμικότητας αναμένεται να είναι και η μεγάλη μονάδα που ετοιμάζει η εταιρεία στη Μεσσηνία (δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί το μέρος), όπου θα υπάρχουν τόσο υπαίθρια, όσο και υδροπονική καλλιέργεια. Η υδροπονική καλλιέργεια, την τεχνογνωσία της οποίας η εταιρεία κατέχει σε άριστο βαθμό, εξασφαλίζει, μεταξύ άλλων, παραγωγή όλο το χρόνο, ακόμα και το καλοκαίρι.
Ως γνωστόν η ζήτηση για σταμναγκάθι αυξάνεται διαρκώς και αποτελεί ένα ιδιαίτερο συστατικό σε συνταγές της γκουρμέ κουζίνας. Δεν το συναντάμε μόνο εκεί, όμως αλλά και σε αρκετά άλλα εστιατόρια. Εχει άλλωστε κάνει μέσω της Cretan Gaia την εμφάνισή του σε επιλεγμένα εστιατόρια, αλλά και σούπερ μάρκετ της Μεσσηνίας.

Ενδιαφέρον μάλιστα για το σταμναγκάθι υπάρχει πλέον και από το εξωτερικό. Κρητικοί, αλλά και Μεσσήνιοι από ΗΠΑ, Καναδά, αλλά και προσφάτως από Γερμανία έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προμήθεια σταμναγκαθιού.

ΕΝΑ ΧΟΡΤΟ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Η συλλογή και βρώση αυτού του ενδημικού άγριου χόρτου της Μεσογείου πάει πίσω μερικές χιλιετίες. Σχετική αναφορά υπάρχει στον Πάπυρο Embers, στην Αίγυπτο των Φαραώ, τέσσερις χιλιετίες π.Χ. Και ύστερα, με την ονομασία «Σέρις ή Πικρίς η αγριά», ο Διοσκουρίδης το αναφέρει για τις διουρητικές του ιδιότητες. Συμπεριλαμβάνεται στα κίχορα των αρχαίων Ελλήνων, τα άγρια χόρτα που αναφέρουν ο Αριστοφάνης, ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης, καταδεικνύοντας την εκλεκτική τους συγγένεια με το «κιχώριον το ακανθώδες», όπως είναι η φυτολογική ονομασία του σταμναγκαθιού. Μεταγενέστερα, ο μοναχός Αγάπιος ο Κρης γράφει στο «Γεωπονικόν» ότι καθαρίζει το συκώτι.
Ετσι, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός της συλλογής και βρώσης του σταμναγκαθιού από τους λαούς της λεκάνης της Μεσογείου και μαγειρεμένο και ωμό ως σαλάτα. Το σταμναγκάθι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες και Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι σύμμαχοι της καρδιάς, της καλής υγείας του οργανισμού, τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και δρουν κατά της οξείδωσης των κυττάρων και της αντιγήρανσης των ιστών. Διακρίνεται επίσης για τις αντισηπτικές, αντιρρευματικές και υπογλυκαιμικές ιδιότητές του, ενώ οι Μαλτέζοι το χρησιμοποιούν ως φάρμακο για τον σακχαρώδη διαβήτη λόγω της υψηλής συγκέντρωσης ινουλίνης. Περιέχει βιταμίνες C και Ε, β-καροτένιο και γλουταθειονίνη, καθώς και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φωσφόρο και μαγνήσιο, ενώ στο υπέργειο τμήμα του ο λευκός γαλακτώδης χυμός περιέχει: λακτουπικρίνη, ινουλίνη, τανίνες, τερπένια και κουμαρίνες.

Πηγή: news4all.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Hasani Andreas. Εικόνες θέματος από hatman12. Από το Blogger.