Πως διατηρούμε τις φαγώσιμες ελιές.

Αυτή την εποχή είναι η εποχή της συγκομιδής της ελιάς σε όλην την Ελλάδα. Εκτός από τις ελιές που μαζεύουμε για λάδι υπάρχουν και οι φαγώσιμες ελιές. Παρακάτω θα σας δείξω έναν απλό τρόπο για να μπορείτε να τις αποθηκεύσετε για να έχετε για όλο το χρόνο.

Αφού γίνει προσεχτικό μάζεμα με το χέρι, για να μην χτυπηθούν, διαλέγουμε να μην έχουν σημάδια από σκουλήκια ή άλλα χτυπήματα. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη και τα ξεπλένουμε καλά αρκετές φορές να φύγει η σκόνη και τυχόν φυτοφάρμακα. Αδειάζουμε το νερό και μετά τα βάζουμε σε πλαστικά μπουκάλια του νερού και τα γεμίζουμε με καθαρό νερό από την βρύση και προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι σε κάθε μπουκάλι. Κλείνουμε καλά τα μπουκάλια και τα τοποθετούμε σε ένα σκιερό μέρος. Μετά από λίγες μέρες θα δείτε τα μπουκάλια να φουσκώνουν λίγο, μην φοβηθείτε είναι φυσιολογικό, αυτό θέλουμε άλλωστε, να δημιουργηθεί κάτι σαν καινό αέρος για να διατηρούνται για πολύ καιρώ. Όσοι μένουν κοντά σε θάλασσα μπορούν να αντικαταστήσουν το νερό με το αλάτι με νερό από την θάλασσα.
Όταν φτάσει η ώρα για το φάγωμα παίρνουμε ένα μπουκάλι, ανοίγουμε το καπάκι με προσοχή να φύγει η πίεση που έχει δημιουργηθεί μέσα, σουρώνουμε καλά τις ελιές σε ένα τρυπητό και μετά τις βάζουμε σε ένα μπολ με λίγο λάδι, ξύδι και ρίγανη. Δεν προσθέτουμε άλλο αλάτι γιατί έχει πάρει αρκετό στο μπουκάλι και έχει φύγει και η πικρά που έχουν οι ελιές.

olivesΈνα μικρό μυστικό. Οι περισσότεροι χαράζουν της ελιές, άλλοι τις ζεματάνε σε καυτό νερό ή τις πατάνε σε γουδί για να ψηθούν πιο γρήγορα και να φύγει η πίκρα με αποτέλεσμα να μαλακώσουν γρήγορα. Ενώ με τον τρόπο που παρουσιάζω δεν υπάρχει αυτός ο φόβος. Όσο και να κάτσουν οι ελιές στο μπουκάλι και είναι κλεισμένα καλά θα παραμείνουν σκληρές και η πίκρα θα έχει φύγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Hasani Andreas. Εικόνες θέματος από hatman12. Από το Blogger.