Αυγά τουρσί με μηλόξυδο και μυρωδικά.

Αυγά ξυδάτα
Τα αυγά της κότας είναι το άλφα και το ωμέγα στην μεσογειακή διατροφή, χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές και παρασκευές μέσα στην κουζίνα. Η θέση της είναι στην κορυφή της διατροφικής πυραμίδας μαζί με τα γλυκά, δηλαδή πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Δεν λείπουν σχεδόν πότε από μια οικιακή κουζίνα, καθώς από μόνα τους και με λίγα υλικά μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες γρήγορο και εύκολο γεύμα.
Σήμερα θα δούμε μια διαφορετική παρασκευή που δεν την συναντάμε συχνά, άλλα δεν παύει να είναι ένας νόστιμος και εύκολος μεζές όπου θα συνοδεύει το τσίπουρο, το ούζο ή το κρασί μας.
 Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι: Αυγά, μηλόξυδο, λίγο ζάχαρη, αλάτι και διάφορα μυρωδικά, εγώ χρησιμοποίησα (δεντρολίβανο, σκόρδο, φρέσκια ρίγανη, θρούμπι, σιναπόσπορο και κόκκους πιπέρι.). Μπορείτε να προσθέσετε ή να παραλείψετε όποιο μυρωδικό θέλετε και να βάλετε μυρωδικά της αρεσκείας σας.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό με λίγο ξύδι και λίγο αλάτι και το αφήνουμε να βράσει. ¨Όταν βράσει ρίχνουμε τα αυγά και τα αφήνουμε να βράσουν για 7 με 10 λεπτά ανάλογα το μέγεθος των αυγών. Μόλις βράσουν τα αυγά τα βγάζουμε από το νερό με προσοχή μην καούμε και τα κρυώνουμε σε τρεχούμενο νερό. Όταν κρυώσουν τα καθαρίζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα βάζο με καπάκι.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το μηλόξυδο με τα μυρωδικά, την ζάχαρη και το αλάτι και το αφήνουμε να χλιαρίνει λίγο, να μην βράσει. Αδειάζουμε όλο το μείγμα στο βάζο με τα αυγά, το αφήνουμε λίγο ανοιχτό μέχρι να κρυώσει και μετά το καπακώνουμε και είμαστε έτοιμοι. Καταναλώνεται την επόμενη μέρα. Μπορεί να κάτσει έξω από το ψυγείο σε δροσερό μέρος αρκετές μέρες ή μέσα στο ψυγείο για εβδομάδες.

                                                    Καλή όρεξη και καλούς μεζέδες.

σιναπόσπορος, θρούμπι, ριγανη


Tip: Ένα μικρό μυστικό, τα τσόφλια από τα αυγά μην τα πετάξετε στα σκουπίδια. Βάλτε τα σε μια σακούλα, θρυμματίστε τα και πετάξτε τα σε γλάστρες με λουλούδια ή στο περιβόλι σας. Είναι το καλύτερο φυσικό λίπασμα καθώς είναι πλούσια σε ασβέστιο και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό στα φυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Hasani Andreas. Εικόνες θέματος από hatman12. Από το Blogger.