Πως να φτιάξετε το καλύτερο κοκορέτσι. Λίγα μικρά μυστικά.

Το κοκορέτσι είναι παραδοσιακό ελληνικό ψητό φαγητό από εντόσθια ζώων, το οποίο ψήνετε στην σούβλα. Συνήθως σερβίρεται ως ορεκτικό, κομμένο σε φέτες. Παρασκευάζεται όλο το χρόνο, αλλά συνηθίζεται ιδιαίτερα στο τραπέζι του Πάσχα. Είναι  όμως και μια νόστιμη λύση για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης καθώς βγάζει πολύ τσίκνα κατά το ψήσιμο. Τα εντόσθια είναι κυρίως έντερα, συκωταριές και γλυκάδια.

Υλικά που θα χρειαστούμε: 

2 Συκωταριές και γλυκάδια από μικρά αρνάκια,
2 Κιλά έντερα από μικρά αρνάκια,
2 Μπόλιες (Δαντελωτή μεμβράνη από το προκοίλι του προβάτου)
2 Μέτρια κρεμμύδια
1 Μάτσο μαϊντανό
Αλάτι - Πιπέρι
Ρίγανη - Μοσχοκάρυδο
Λίγο κόκκινο κρασί 

Προετοιμασία:

Κόβουμε  τις συκωταριές και τα γλυκάδια σε μικρά κομμάτια, τα βάζουμε σε μια λεκάνη μαζί με το κρεμμύδι και τον μαϊντανό ψιλοκομμένα, τα μπαχαρικά και το κρασί. Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε για 3-4 ώρες να μαριναριστούν. Όση ώρα μαρινάρονται τα εντόσθια πλένουμε τα έντερα.

 






Πρώτο μυστικό: Δεν γυρίζουμε τα έντερα γιατί θα μας δυσκολέψουν στο τύλιγμα, θα γλιστράνε πολύ. Τα πλένουμε κάτω στην βρύση με άφθονο νερό με ένα μικρό χωνί μέχρι να βγαίνει καθαρό νερό. Προσέχουμε όσο μπορούμε να μην κόβεται το έντερο. Τα βάζουμε σε ένα τρυπητό σκεύος και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Παίρνουμε τα εντόσθια και ξεκινάμε το σούβλισμα.
Δεύτερο μυστικό: Περνάμε τα εντόσθια στην σούβλα ένα ένα εναλλάξ, συκώτι, καρδιά, πνευμόνι  και ένα μικρό κομμάτι μπόλια ανάμεσα τους. Όταν τα περάσουμε όλα τυλίγουμε το κοκορέτσι με  την μπόλια που έχει περισσέψει, καρφώνουμε μερικές οδοντογλυφίδες για να την κρατήσουν μέχρι να περάσουμε το έντερο. 
Δένουμε το έντερο κόμπο σε μια άκρη και αρχίζουμε να τυλίγουμε το κοκορέτσι, στην αρχή χιαστί, κάθετα από την μια μεριά στην άλλη για να κρατήσει να μην γλιστράει και μετά οριζόντια μέχρι να καλυφτεί όλο το κοκορέτσι. Είναι ίσος το πιο δύσκολο κομμάτι στο κοκορέτσι καθώς θέλει λίγη μαεστρία να τυλιχτεί καλά με το έντερο, γιατί αυτό είναι που το κάνει να ψηθεί καλά και να μην στεγνώσει τελείως. Δεν πρέπει να είναι πολύ παχύ και να έχει ομοιόμορφο πάχος σε όλη την σούβλα.
Τρίτο μυστικό: Αφήνουμε το κοκορέτσι να στραγγίξει καλά όρθιο μια μέρα πριν το ψήσιμο για να φύγουν τα πολλά αίματα. Μην φοβάστε θα έχει αρκετά υγρά ακόμα ώστε να μην μας ξεραθεί στο ψήσιμο και βγει στεγνό. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε τις δυσάρεστες οσμές που δεν μπορούν μερικοί στην ιδέα του κοκορετσιού.
Ήρθε η ώρα του ψησίματος, ένα τελευταίο μυστικό για να πετύχετε το τέλειο ψήσιμο. Πρώτα βάζουμε το κοκορέτσι ψηλά στην ψησταριά μας μέχρι να ξανθίνει το έντερο και να αρχίσει να βγάζει αφρούς, αυτό μας δείχνει ότι έχει αρχίσει να βράζει εσωτερικά. Μετά κατεβάζουμε την σούβλα μας και με περισσότερες στροφές αφήνουμε να ψηθεί καλά. Δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι τρυπώντας το μέχρι να μην βγάζει άλλα υγρά, τότε είναι έτοιμο για φάγωμα.

Καλή όρεξη και καλή απόλαυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Hasani Andreas. Εικόνες θέματος από hatman12. Από το Blogger.